Zbor din Bucuresti
Sankt-Petersburg
Țarul Petru cel Mare a fondat orașul pe 27 mai (16 mai stil vechi), 1703, după ce a recucerit Ingria de la Suedia. A botezat orașul cu numele sfântului său protector, Sfântul Petru. Inițial, orașul s-a numit Sankt Piterburh, (numele apostolului Petru în limba olandeză; viitorul țar a locuit și a studiat o vreme în Țările de Jos). În acest loc se aflau fortăreața suedeză Nyen, și mai nou Nöteborg, în zona mlăștinoasă pe care o traversa râul Neva către gurile de vărsare din Golful Finlandei.
De vreme ce ridicarea orașului a început în timp de război, prima construcție a fost o fortificație. Cunoscută în zilele noastre ca Fortăreața Sfinții Petru și Pavel, a avut și ea, la început, numele de Sankt Piterburh. Fortăreața a fost ridicată pe insula Iepurelui, pe malul drept al Nevei, la aproximativ 3 km de vărsarea acestuia în mare. Mlaștinile au fost secate și orașul s-a întins în toate părțile, dezvoltarea noii localități fiind făcută sub conducerea inginerilor germani invitați de țar în Rusia. Petru cel Mare a interzis construirea clădirilor din piatră pe tot întinsul imperiului, cu excepția noii capitale, în felul acesta obligând toți meșterii pietrari să vină să lucreze în Sankt Petersburg. Iobagii au asigurat cea mai mare parte a forței de muncă.
Sankt Petersburg a fost gândit ca o nouă capitală a imperiului încă de la început. Pentru poziția sa la Marea Baltică este considerat de Pușkin o fereastră spre vest. Rusia este un important partener de comerț pentru Marea Britanie pentru mulți ani. A fost o bază pentru navele lui Petru cel Mare,protejat de insula fortăreței sale, după care Peter a făcut actualul oraș după numele său.
De-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, aristocrația rusă a construit numeroase palate care au rezistat până în zilele noastre. Orașul și monumentele lui au suferit însă din cauza inundațiilor teribile, una dintre ele fiind descrisă de Pușkin în Călărețul de aramă.
Dezrobirea iobagilor din 1861, decretată de țarul Alexandru al II-lea, a dus la venirea unui mare număr de săraci în oraș. În suburbii au fost ridicate numeroase case de raport și au apărut primele întreprinderi industriale. Până la sfârșitul secolului, Sankt Petersburg devenise unul dintre cele mai importante centre industriale ale Europei.
Odată cu dezvoltarea industriei, au apărut și mișcările radicale. Organizațiile socialiste au fost responsabile pentru uciderea a numeroși funcționari țariști de rang înalt, inclusiv a țarului Alexandru al II-lea (1881). Revoluția rusă din 1905 a început în capitală și s-a răspândit rapid către zone tot mai îndepărtate ale imperiului. În timpul Primului Război Mondial, numele Sankt Petersburg a fost considerat ca având rezonanță germană șî, la inițiativa țarului Nicolae al II-lea, orașul a fost rebotezat Petrograd, pe 31 august stil nou (18 august stil vechi) 1914.
În 1917 a izbucnit Revoluția Rusă. Prima sa fază, Revoluția din Februarie, a dus la detronarea țarului și la apariția a două centre de putere: Guvernul Provizoriu și Sovietul din Petrograd. Guvernul Provizoriu a fost răsturnat în timpul Revoluției din Octombrie, iar la scurtă vreme după aceasta a izbucnit Războiul civil rus. Apropierea prea mare a orașului de bazele de acțiune ale armatelor contrarevoluționare (albii) și climatul politic instabil l-au forțat pe liderul bolșevic Vladimir Ilici Lenin să mute capitala la Moscova (5 martie 1918). Mutarea s-a dorit temporară, sau cel puțin așa s-a declarat în acele momente, însă Moscova a rămas de atunci capitală. În 24 ianuarie 1924, la trei zile după moartea lui Lenin, Petrogradul a fost redenumit Leningrad, în onoarea fostului conducător. Motivul invocat a fost faptul că Lenin a fost conducătorul Revoluției din Octombrie. Existau și motive mai profunde de simbolism politic: Sankt Petersburg fusese capitala Imperiului Țarist. După Moscova, era cel mai mare oraș din țară și schimbarea de nume dădea un prestigiu și mai mare lui Lenin. Rebotezarea orașului era un simbol al schimbării de sistem politic și social.
Mutarea guvernului la Moscova a produs și o schimbare a migrației populației la sfârșitul secolului al XIX-lea. Beneficiile de care se bucura Petrogradul, dat fiind statutul de capitală, au dispărut. Populația Petrogradului în 1920 era o treime din cât fusese în 1915.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Leningradul a fost încercuit și asediat de Wehrmachtul german, în ceea ce avea să fie cunoscut drept Asediul Leningradului, începând cu 8 septembrie 1941 până pe 27 ianuarie 1944, 29 de luni în total. Peste Lacul Ladoga a fost creat un “Drum al vieții”, în perioada lungă în care lacul era înghețat. Această rută de aprovizionare era însă supusă atacurilor aeriene germane, numai unul din trei camioane de transport reușind să ajungă la destinație. O altă rută de transport a fost deschisă în 18 ianuarie 1943, după ce Armata Roșie a reușit să creeze o spărtură în încercuirea germană. Aproximativ 800.000 din cei 3.000.000 de locuitori au pierit în timpul asediului. Pentru tenacitatea eroică a populației orașului, Leningrad a devenit primul oraș sovietic care a fost decorat cu titlul de Oraș Erou.
Unii istorici susțin că liderul sovietic Iosif Visarionovici Stalin a întârziat în mod voit despresurarea orașului și a împiedicat evacuarea locuitorilor lui din dorința de a lăsa intelectualitatea leningrădeană să piară. Mulți dintre leningrădenii care au fost, totuși, evacuați în colțuri îndepărtate ale Uniunii Sovietice nu s-au mai întors niciodată la casele lor din oraș. Noi date din surse germane arată că Hitler a dispus ca orașul să fie ținut încercuit și să nu se dea atacul pentru cucerirea lui, tocmai pentru uciderea tuturor locuitorilor prin înfometare și obținerea fără pierderi a bogățiilor acestui oraș simbol al Imperiului Rus și al Revoluției din Octombrie. Cele două ipoteze nu se exclud, ambele putând fi, concomitent, valabile.
Războiul a adus mari distrugeri orașului și a ucis pe mulți dintre vechii locuitori ai Petersburgului care nu au fugit din țară după izbucnirea revoluției bolșevice și nu au pierit în epurările în masă interbelice. În ciuda tuturor acestor fapte, orașul a fost reconstruit în deceniile care au urmat, redându-i-se înfățișarea de odinioară. Deși rolul clasei muncitoare a crescut în tot acest timp, orașul a rămas un centru al științei și culturii.
După prăbușirea Uniunii Sovietice din 6 septembrie 1991, majoritatea populației (54%) a fost de acord cu revenirea la “numele original, Sankt Petersburg“. La fel ca și în cazul orașului, 39 de străzi, șase poduri, trei stații de metrou și șase parcuri au fost rebotezate. Totuși, în special oamenii mai în vârstă mai folosesc denumirile mai vechi, de exemplu, folosind vechile denumiri ale străzilor pentru adresele poștale. În rândul tinerei generații, numele Leningrad este folosit ca un protest slab împotriva noii societăți.
În urma unui referendum, numele oblastului (regiunii administrative) a cărei capitală este Sankt Petersburgul, a rămas neschimbat – Leningrad.
Moscova (în rusă Москва, transliterat: Moskva) este capitala Rusiei, un oraș cu 9,6 milioane locuitori, aflat pe râul Moscova, și cu o suprafață de 878,7 km². Este orașul cu cea mai numeroasă populație din Rusia și cel mai populat subiect federal al Rusiei. Este un centru politic major, economic, cultural, științific, religios, financiar, educațional și de transport al Rusiei și al întregului continent. Moscova este orașul cel mai nordic cu o populație care depășește 10 milioane de locuitori, orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Europa și al șaselea din lume. Populația sa, conform rezultatelor preliminare ale recensământului din 2010, este de 11.514.330. Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, Moscova avea în 2011 79 de miliardari, detronând astfel New York-ul și devenind orașul cu cel mai mare număr de miliardari.
Moscova este situată pe râul Moscova, în Districtul Federal Central al Rusiei europene. În decursul istoriei orașul a servit drept capitală unei succesiuni de state, de la medievalul Cnezat al Moscovei și urmașul său, Țaratul Rusiei, și până la Uniunea Sovietică. Moscova este gazda Kremlinului, o fortăreață străveche care este astăzi sediul Președinției Rusiei și al ramurii executive a guvernului Rusiei. Kremlinul este, de asemenea, și unul din cele câteva locuri din Patrimoniul Mondial pe care le găzduiește orașul. Ambele camere ale parlamentului rus (Duma de Stat și Sovietul Federației Ruse) funcționează și ele în Moscova.
Orașul este deservit de o rețea de transport extinsă, care include patru aeroporturi internaționale, nouă terminale feroviare și una din cele mai adânc construite instalații de metrou din lume, Metroul din Moscova, al doilea doar după cel din Tokyo în privința numărului de pasageri și recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei datorită bogăției și varietății arhitecturale ale celor 185 de stații.
Prima referință este din 1147, când era un orășel obscur într-o mică provincie, cu populație predominant fino-ugrică numită Merya.
Moscova a supraviețuit mai multor dezastre printre care se includ incendiile, revoltele, ocupațiile străine. În septembrie 1812, în perioada războaielor napoleoniene, orașul a fost ocupat de armatele lui Napoleon. Patrioții ruși au dat foc orașului curând după intrarea sa și rezultatul a fost retragerea armatei Franței din Rusia, lucru care a contribuit mult la căderea lui Napoleon.
După revoluția din octombrie 1917 Moscova a devenit capitala Rusiei. O mare parte din oraș a fost modernizată după victoria bolșevică. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice până la sfârșitul acesteia în 1991. În decembrie 1941, în perioada celui de al doilea război mondial, puternicele armate germane au fost decisiv învinse în apropierea Moscovei.
În 1991 orașul a fost centrul discuțiilor și luptelor politice care au dus la dizolvarea URSS.
SANKT PETERSBURG
Ziua 1/ 05 iulie: decolare din București la ora 03:00 cu sosire la 14:20. Urmează tur de oraș, bulevardul Nevsky, Lavra Sf. Alexandru Nevskyi, Bisericuța și moaștele Sf. Xenia din cimitirul Smolensk. Mănăstirea Sf. Ioan pe Karpova. Cazare și cină în Sankt Petersburg la Hotel 3*
Ziua 2/ 06 iulie: Mic dejun. Vizităm Peterhof, Catedrala Cazanskaya, Coloana Alexandru,, Muzeul Ermitaj cu ghid local, Croaziera pe Neva. Cazare și cină în Sankt Petersburg
Ziua 3/ 07 iulie: Mic dejun. Vizităm: Catedrala Învierii Domnului (Mântuitorul Însângerat), Catedrala Sf. Isak, Monumentul lui Petru cel Mare (Piața Senatului), Fortăreața Petru și Pavel, Catedrala Sf. Petru si Pavel. După prânz - transfer la gară pentru îmbarcarea în trenul de Moscova „Sapsan-express”. Sosire și transfer. Cazare și cină în Moscova la Hotel 3*
MOSCOVA
Ziua 4/ 08 iulie: Mic dejun. plimbare cu metroul moscovit, Catedrala Hristos Mântuitorul, Kremlin, Râul Moscova, Catedrala Sf. Vasile şi Piaţa Roșie, Grădinile Alexandru, Piaţa Catedralei, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Catedrala Bunavestire, Catedrala Arhanghelului Mihail, Clopotul lui Ivan cel Mare, Tunul Țar, Piaţa Roșie, Catedrala Sf. Vasile, Molul GUM, Parcul «Zaryadie». Cazare și cină la Moskova - Hotel 3*
Ziua 5/ 09 iulie: Moskova. Mic dejun. „Moskova- City”, Plimbare pe podul comercial și pietonal „Bagration”, Mănăstirea Donskoi, Biserica Sf. Nicolae în Tolmaciah, vizită opţională la Galeriile Tretyakov. Participare la un spectacol folcloric. Cazare și cină la Moskova - Hotel 3*
Ziua 6/ 10 iulie: Mic dejun. Mănăstirea Pocrovsk, spre oraşul Sergiev Posad, Mănăstirea Sfânta Treime, Biserica Sf Duh, Biserica Înălțării. Cazare Sergiev Posad și cină la - Hotel 3*
Ziua 7/ 11 iulie: Biserica Sf. Treime (participare la Sfânta Liturghie). Mic dejun. Plecare spre Diveevo. Vladimir, prima capitală a Rusiei, cu Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Mânăstirea Sfintei Treimi. Cină și cazare la hotelul mănăstirii.
Ziua 8/ 12 iulie: Participare la Sfânta Liturghie. Mic dejun. Zi închinată marelui Sf. Serafim de Sarov. Cină și Cazare la hotelul mânăstirii.
Ziua 9/ 13 iulie: Mic dejun. Întoarcere spre Moskova, pe drum intrăm la Murom – Mânăstirea Schimbarea la Față și Mânăstirea Bunavestire. Cazare și cină la Moskova - Hotel 3*
Ziua 10/ 14 iulie: Vizită la mânăstirea Sretenski. Parcul Tsaritsino. Timp liber pentru cumpărături. Biserica Acoperământului Maicii Domnului din Yasenevo. Spre seară ne întoarcem spre țară.
1.590 EURO/ persoană/ în cameră dublă
Tarif valabil pentru un grup de minim 35 persoane
Supliment de camera single = 400 euro/ persoană
Prețul include: – transport cu autocarul; – 9 nopți de cazare la hoteluri 3* (camere duble cu baie în cameră); – Mic dejun și cină; – Însoțitor preot ghid și traducător vorbitor de limba română; – Bilete la tren “Sapsan-express” Sankt-Peterburg – Moscova; - Biletele de intrare: Moskova - City, Muzee: Kremlinul, curtea și catedralele din Kremlin, Vasilie Blajenul (Moscova), Spectacol folcloric; Galeriei Tretiakov, Muzeul Ermitaj; Peterhof (Parcul de Jos); Croaziera pe râul Moskova, Parcul Tsaritsino; - Excursie cu Metroul în Moscova, Fortăreața Petru și Pavel, Catedrala Sf. Petru si Pavel; - Intrările în bisericile muzee: Catedrala Sf. Isaak și Mântuitorul Însângerat (Sankt-Petersburg); Croaziera pe Neva.
Prețul nu include: - Taxa de viza/ în vederea obținerii vizei este obligatoriu să fie respectat întocmai calendarul solicitat de Ambasada Rusiei la București (Aprox. 300 lei/ persoană); - Asigurarea medicală; - Tips șoferi, ghid rus și intrări la obiective 120 euro/persoană.
BINE DE ȘTIUT
· În cazul în care călătorul doreste sa achite în lei, se percepe un comision de risc valutar de 2 % fata de cursul BNR din ziua în care se face încasarea.
· Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
· Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
· Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
· Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Grecia.
· Copiii beneficiază de reducere pt. cazare în cameră cu doi adulţi.
· Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
· Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului; pot intervenii modificări ale tarifului.
· Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
· Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor. Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară sau carte de identitate.
Condiții de renunțare
În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:
· 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
· 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 20 de zile calendaristice înainte de data plecării;
· 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
o nu se prezintă la program;
o într-un interval mai mic de 16 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
o în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
o în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate.