Excursie 2 zile Veliko Tarnovo

Autocar din Craiova

 
Transport
Perioada 08.05 - 09.05.2021
Oferta Speciala
de la
79
65
persoana/sejur

Plecare din CRAIOVA 08.05. – 09.05.2021

 

65 EURO/ persoana/ in camera dubla 

 

Veliko Tarnovo

Pitorescul oras medieval Veliko Tarnovo este situat in nordul Bulgariei si e destinatia perfecta pentru o vacanta in stil medieval. Fosta capitala a Bulgariei, cu peste 700 ani de istorieVeliko Tarnovo se deschide cu o cetate ce vegheaza orasul, palate, biserici medievale, case cu un stil arhitectonic unic, muzee, manastiri, si, nu in ultimul rand, satul Arbanassi – cu case din piatra.

Veliko Tarnovo – centru medieval: originea numelui este legata de cuvantul slav “tun sau “turn (tron) si de-a lungul anilor s-a transformat in TernovTurnovo, iar mai apoi in Veliko Tarnovo fiind numit “Veliko (Mare) datorita marimii si frumsetii sale. Astazi Veliko Tarnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei. Orasul este centrul unuia dintre cele 28 de districte administrative ale tarii – districtul Veliko Tarnovo, care are o suprafata de 4.662 km patrati si include 10 municipalitati cu 14 orase si 322 de sate. Populatia este de aproximativ 295.000 locuitori. Populatia orasului Veliko Tarnovo este de aproximativ 65.000 locuitori “permanenti”, dar impreuna cu studentii de la Universitatea Sf. Kiril si Methodius (a doua ca marime in tara) si de la Universitatea Militara “Vasil Levski, se mai mareste, cu aproximativ 12.000 locuitori. Centrul de Informare al Consiliului Europei, deschis in 1997 in Veliko Tarnovo, este al doilea ca importanta din tara si lucreaza activ atat pentru stabilirea de relatii cu alte tari membre ale comunitatii europene, cat si pentru dezvoltarea de programe si proiecte finantate cu fonduri Europene. Buna localizare, climatul, resursele naturale, vestigiile istorice bine conservate, pastrarea si continuarea artei traditionale mestesugaresti, confera zonei o buna dezvoltare in viitor. Veliko Tarnovo este un important “simbol” al Bulgariei, statisticile indicand ca orasul si regiunea se afla in primele 10 cele mai vizitate destinatii turistice din Europa de Est.

 

Obiective: Cetatea din Veliko Tarnovo are 3 coline foarte importante si anume: TarevetTrapezita si Sfeta Gora. Orasul este despartit in doua parti de raul Iantra. Cetatea tarilor vlaho–bulgari (Tarevet), inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase pana la 3 metri, era inaccesibila oamenilor de rand ori navalitorilor. Un pod mobil desparte orasul de jos de cetatea Tarevet. In piata mare a cetatii se afla palatul regal, ridicat in trei trepte, din cauza terenului accidentat. Un loc central il avea Patriarhia, reconstruita astazi in toata splendoarea ei. Aici s-au aflat moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse de catre Imparatul Ioan Asan al II-lea de la Epivata.

 

 

 

Arbanassi 

Lipsa altor materiale documentare lasa loc pentru opinii si speculatii cu privire la originea, numele si populatia initiala a asezarii. Unii cercetatori considera ca satul a fost populat de boieri bulgari care au venit de la cele mai vestice parti ale celui de al Doilea Tarat Bulgar, dupa importanta victorie a lui Ioan Asan al II-lea al Bulgariei impotriva bizantinilor langa Klokotnita la 9 martie 1230, cand tarul a cucerit „Tara Albanezilor”. Aceasta ipoteza este sustinuta doar de notele din secolul al XIX-lea ale lui Gheorghi Rakovski si ale altor istorici, dar nu si de dovezi directe sau din surse contemporane.

Biserica „Nasterea Domnului” din Arbanassi, secolele al XVI-lea – al XVII-lea – Cel mai vechi document scris care marcheaza inceputul istoriei satului Arbanassi este o porunca a sultanului otoman Soliman Magnificul din 1538, prin care oferea in dar terenul actualelor localitati Arbanassi, Leaskovet, Gorna Oreahovita si Dolna Oreahovita ginerelui sau, marele vizir Rustem Pasa. In document cele patru sate erau reunite sub denumirea de Arnaud Kariyeleri („satele arnautesti”) si primii colonisti ar fi putut fi albanezi si greci din Epir; desi in registrele fiscale otomane apar si nume cu sonoritate albaneza, la acea data predominau de departe numele ortodoxe slave.

Registrele fiscale din anii 1541–1544 descriau Arnaud Kariyeleri ca un sat de 63 de gospodarii si cu 72 de barbati necasatoriti. In 1579–1580, el numara deja 271 de gospodarii si 277 de barbati necasatoriti, sau crestere de patru ori in patruzeci de ani, ceea ce indica un aflux de colonisti. Satul si-a pastrat caracterul pur crestin si a prosperat in secolul al XVII-lea.

Alte surse care mentioneaza Arbanassi sunt notele lui Pavel Dordic din 10 ianuarie 1595, adresate principelui Transilvaniei Sigismund Bathory. Satul este mentionat si de episcopul romano-catolic de Sofia, Petar Bogdan Baksev, care a vizitat Tarnovo in 1640. El a remarcat ca era un sat in munti cu circa 1000 de case, de unde se vedea intreg orasul Tarnovo. Un alt episcop romano-catolic, Anton Stefanov, consemneaza localitatea Arbanassi in 1685. Potrivit relatarii sale, in Arbanassi erau negustori din Italia, Ungaria, Polonia si, in special, muscali. 

 

 

Ziua 1: Craiova – Veliko Tarnovo (350 km.)

Plecare la ora 06:30 din spatele Catedralei Mitropolitane din Craiova. Vom urma traseul Corabia – Nikopol – Veliko Tarnovo. Vizitam cetatea „Tarevet” si dealul „Trapezita” (complexul arhitectonic si muzeal denumit Tsarevets este situat pe dealul cu acelasi nume din vechiul centru al localitatii Veliko Tarnovo). Zona a fost locuita inca din anul III i.Hr., iar in sec. V-VII d.Hr. aici se gasea marele oras bizantin Zikideva. In secolul al IX-lea in acest loc a fost ridicata o asezare de catre bulgarii vechi, protejata de zidurile cetatii. Localitatea Tarnovo a fost proclamata drept capitala a celui de-al doilea Regat Bulgar in anul 1185, iar cetatea a devenit extrem de importanta ca centru administrativ, militar, cultural, religios si comercial. Pe dealul Tsarevets erau situate cladirile importante pentru administratia tarii, complexul palatului regal, locuintele pentru aristocratie, manastiri, iar chiar in varf Biserica Patriarhala.

Vizitam apoi bisericile: 1. „Sf. Dumitru din Salonic”, cea mai veche biserica din oras, ridicata in anul 1185, ce are legatura cu un important eveniment istoric si anume rascoala lui Petru si Asan impotriva domniei bizantine. Aici au fost ingropati tarii din familia lui Asenevici, Assan – tatal si Kaloian;

2. „Sf. 40 Mucenici” – construita in secolul al XIII-lea, in cinstea victoriei tarului Ioan Asan, la data de 9 mai 1230, asupra domnitorului din Epir Teodor Komnin, aceasta biserica reprezinta cel mai important monument medieval din Veliko Tarnovo. In biserica este pastrata o pictura murala din secolul al XIII-lea. In secolul al XVIII-lea turcii transforma biserica in moschee, distrugand picturile si icoanele. In Biserica „Sf. 40 de mucenici“ sunt inmormantati tarul Kaloian (decedat in 1207), tarinele Ana Maria, Irina si Sf. Sava din Serbia. In biserica au fost gasite inelul si sigiliul tarului.

3. catedrala „Maica Domnului” – biserica este situata in cartierul Asanestilor, vis-a-vis de biserica „Sf. 40 de mucenici“, pe malul stang al raului Iantra. In anul 1843, biserica a fost renovata si pictata, dar la sfarsitul secolului al XIX-lea picturile deja au disparut. In 1923, biserica a fost restaurata, icoanele vechi reprezantand partea cea mai valoroasa a acestei biserici. Majoritatea iconelor din biserica sunt datate in perioada secolelor XVI-XIX, iar icoanele Maica Domnului si Iisus Hristos Mantuitorul dateaza din secolul al XVI-lea.

Dupa pranz vom vizita Manastirea Schimbarea la Fata (plasata intr-o zona muntoasa, pitoreasca din preajma orasului Veliko Tarnovo. Ctitorita in secolul al XIV-lea de tarul Ivan al Bulgariei si de mama sa Sara–Teodora, manastirea a fost jefuita si distrusa in dese randuri. A fost complet refacuta abia in anul 1882, cand unii dintre cei mai straluciti artisti din perioada Renasterii bulgare – Kolyu Ficeto si Zahari Zograf – au participat la restaurarea ei. Picturile murale Judecata de Apoi si Roata Vietii precum si alte frumoase fresce care-i decoreaza fatada exterioara, alaturi de iconostasul placat cu aur, o transforma intr-un valoros exemplu de arta picturala si sculpturala din perioada Renascentista). Ne vom inchina apoi in cadrul Manastirii Nasterea Maicii Domnului din Kilifarevo (a fost, in timpul Evului Mediu, unul dintre cele mai importante centre de educatie spirituala. A fost construita in indepartatul an 1348 de Sfantul Teodosie din Tarnovo, un respectat isihast, cu sprijinul marelui tar Ivan Alexandru, conducatorul Bulgariei din acele vremuri. Intre zidurile acestui loc sfant au fost traduse in bulgara numeroase opere literare, carti liturgice, carti despre vietile sfintilor, predici si cronici stravechi. In aceasta perioada manastirea a devenit un adevarat centru spiritual al isihasmului ortodox, o doctrina crestina raspandita in aceasta zona intre sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul celui de-al XIV-lea). Manastirea Kapinovo Sfantul Nicolae facatorul de minuni din Kapinovo (este adapostita la poalele muntilor Balcani, in apropiere de malurile raului Veselina. Construita in indepartatul an 1272, acest lacas de cult face parte din complexul de manastiri cunoscute sub numele de manastiri Imperiale, situate in apropierea vechii capitale a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar (1186-1393) – Veliko Tarnovo. Biserica manastirii dateaza din perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea si gazduieste o minunata pictura infatisand Judecata de Apoi, valoros exemplu de arta din perioada renascentista bulgara. Manastirea a fost in dese randuri folosita ca adapost de lideri si de participanti ai miscarilor de rezistenta in fata invaziilor turcesti si inca pastreaza amintirea spiritului patriotic din acele timpuri). Cazare in orasul Arbanassi, Bulgaria.

 

Ziua 2: Arbanassi – Plevna – Craiova (540 km.)

Mic dejun. Vom vizita manastirile „Adormirea Maicii Domnului” (manastirea a fost construita in timpul celui de-al doilea Tarat bulgar. Dupa caderea cetatii Tarnovo sub dominatie turceasca, manastirea a supravietuit cu greu, dar a fost abandonata ulterior din cauza distrugerilor repetate. In secolele XVII-XVIII, localnicii o reconstruiesc. In biserica sunt pastrate moastele Sf. Modest si ale Sf. Ecaterina. In muzeul manastirii se pastreaza mai multe obiecte de patrimoniu si sfinte relicve din argint si aur.) si Manastirea „Sf. Nicolae Facatorul de Minuni” (se afla la 5 km de Veliko Tarnovo, pe drumul spre Gorna Oryahovitsa, la intrarea din partea de sud-vest a satului Arnabassi. Manastirea a fost distrusa de turci si restaurata in 1680. Biserica si capela, care are hramul „Sfantul Ilie”, prezinta fresce bine conservate. Deosebit de valoroasa este si cea de-a doua capela, realizata in 1746, unde se remarca crucea de lemn incrustata cu pietre si smalt). Calatoria va continua catre orasul Plevna ce ne va surprinde cu numeroasele sale atractii care pastreaza importante dovezi istorice din vremea razboiului de eliberare Ruso-Turc (1877-1878). Una dintre ele este Mausoleul-Capela Sfantul Gheorghe Cuceritorul, cel mai important obiectiv istoric din oras. Construit in cinstea celor cazutii in timpul asediului orasului, mausoleul adaposteste oasele a mii de soldati rusi si romani. Ne vom indrepta apoi catre Biserica Sfantul Nicolae (este un monument valoros de arhitectura crestina, fiind construita pe locul unei capele din secolul al XIII-lea, ridicata de negustori din Dubrovnik. Detine cea mai mare colectie de icoane, in numar de 68, apartinand Scolii de pictura Samokov). Ne indreptam catre casa si vom ajunge in Craiova in functie de trafic si de formalitatile vamale.

Pretul include:

1 noapte cazare hotel/ pensiune 3*

Insotitor preot ghid

Mic Dejun

Transport autocar 4*

 

Pretul nu include:

Ghid la obiectivele turistice

Taxe de statiuni si orase

Taxe intrari obiective

Supliment camera single (pret/ persoana): 20 euro.

Nu rata oferta noastra speciala

You must agree to the conditions for processing your personal data.