ISTANBUL – Capitala Bizantului

Autocar plecare din Craiova

 
Transport
Perioada 27.11.2020 - 01.12.2020
Oferta Speciala
de la
225
195
persoana/sejur 4 nopti

 

195 EURO/ persoana/ in camera dubla

 

Plecare din CRAIOVA: 27.11. – 01.12.2020

 

Istanbulul este singurul oras din lume ce se intinde pe malurile a doua continente, Europa si Asia. Este situat in nord-estul Marii Marmara. Are o populatie de aproximativ 18.800.000 de locuitori in zona metropolitana (2010), adica circa 18% din populatia totala a Turciei, apreciata la peste 73.000.000 locuitori. Se poate aprecia ca in realitate populatia poate fi mai mare cu cel putin 1.000.000 de locuitori flotanti, asemanator tuturor marilor metropole. Cu toate ca, la 13 octombrie 1923, orasul a pierdut calitatea de capitala in favoarea orasului Ankara, fost Angora, a ramas centrul economic cel mai important al Republicii Turcia.

 

In timpul antichitatii grecesti si romane orasul s-a numit Byzantion, iar dupa 11 mai 330, s-a numit un timp Noua Roma, dar imediat a preluat numele intemeietorului sau, imparatul roman Constantin I cel Mare, numindu-se Constantinopolis sau pe scurt, Constantinopol, adica orasul lui Constantin. Mult timp a fost numit de cuceritorii turci Istanbul, dar pe plan international a pastrat numele de Constantinopol. Abia incepand cu 28 martie 1930, numele oficial al orasului a devenit Istanbul. Pana in 1930, aglomeratia urbana a orasului s-a numit oficial Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Orasul Vechi, adica peninsula istorica. Numele modern Istanbul a fost extins in urma reformei de limba si scriere turca intreprinse de catre Mustafa Kemal Ataturk in 1928, numita si Revolutia semnelor. Cu numele de Constantinopol orasul a servit drept capitala a Imperiului Roman in totalitatea sa, in doua scurte perioade ale secolului al IV-lea e.N, al Imperiul Roman de Rasarit pana la cucerirea turca din anul 1453 si in final a Imperiului Otoman, pana la transformarea acestuia in Republica Turcia. De reamintit ca perioada Imperiului Roman de Rasarit a fost numita de istoriografia umanista din secolul al XVI-lea, drept perioada bizantina, termen neutilizat anterior.

In perioada anilor 1204 – 1261, a fost capitala Imperiului latin din Orient, ca urmare a cuceririi sale de catre armata Cruciadei a IV-a (1195 – 1204).

Pe parcursul unui mileniu Constantinopol-ul si imperiul sau au fost stindardul civilizatiei si culturii europene medievale, pastratoare ale tezaurului de cultura, arta si civilizatie antica. Constantinopolul si Imperiul Bizantin sunt considerate a fi un leagan major de civilizatie europeana si mondiala, civilizatie caracterizata printr-un larg sincretism. Aici s-a intalnit civilizatia greco-romana cu civilizatiile Orientului Apropiat si Mijlociu, de la care a imprumutat trasaturi noi, luand nastere o civilizatie de sinteza, civilizatia bizantina. Imperiul Bizantin si capitala sa, au constituit si creuzetul afirmarii crestinismului, in general si al celui ortodox in special. Din punct de vedere istoric, alaturi de Atena si Roma, Constantinopolul si deci Istanbulul, este una dintre cele mai importante trei capitale antice care a dainuit pana astazi.

 

Ziua 1: Craiova - Istanbul

Intalnire la ora 04:00 in Craiova Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru. Plecam la ora 04:30 pe traseul Craiova – Calafat – Sofia – Kapitan Andreevo – Kapikule – Edirne – Istambul. Ajungem in orasul impartit pe 2 continente, capitala Imperiului Bizantin. Cazare in Istanbul.

 

Ziua 2: Istanbul – Biserica Vlaherne – Patriarhia Ecumenica – Manastirea Izvorul Tamaduirii – Biserica Romaneasca

Günaydın! (Buna dimineata!). Mic dejun. Ne indreptam catre Patriarhia Ecumenica. Aici avem ocazia sa ne inchinam la moastele Sfantului Grigorie Teologul, Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este si o parte din „Coloana Flagelarii”, de care a fost legat Iisus Hristos cand a fost biciuit de soldatii romani. Manastirea Izvorul Tamaduirii (prima biserica a fost ridicata de Imparatul Leon I, datorita unei minuni pe care a trait-o cand era soldat. Biserica Romaneasca din Istanbul cu hramul Sfanta Mucenita Paraschevi si Sfintii Martiri Brancoveni. Seara se poate face o frumoasa si relaxanta croaziera pe Bosfor, prilej cu care avem ocazia sa vedem obiective aflate pe cele doua maluri ale Bosforului – European si Asiatic. Cazare in Istanbul.

 

Ziua 3: Istanbul, Manastkirea Vlaherne – tur pietonal

Mic dejun. Ne indreptam spre Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului; cel mai important eveniment a avut loc in anul 626, atunci cand Constantinopolul a fost asediat de avari, in timp ce imparatul Heracle cu trupele sale erau plecati la lupta cu persii. Icoana Maicii Domnului Vlachernitissa a fost scoasa in procesiune, iar avarii au incetat asediul; victoria a fost pusa pe seama Maicii Domnului; dupa Catedrala Sfanta Sofia, aceasta este cea mai importanta biserica inchinata Maicii Domnului din oras. Continuam cu tur pietonal prin zona Sultan-Ahmet, vechiul oras Constantinopole. In Istanbul trebuie sa vizitam neaparat Moscheea Albastra, simbolul orasului dar si al Turciei. Monument si loc de rugaciune, Moscheea si-a castigat renumele dupa mozaicul superb, predominant albastru. Domurile sale in cascada si cele 6 minarete zvelte il fac unic in toata lumea Islamica. La cateva minute de mers descoperim Hipodromul, construit de imparatii bizantini pentru a se distra si a distra poporul. De vazut Obeliscul Egiptean, Fantana lui Wilhelm II, Coloana Serpuita si Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Cazare in Istanbul. İyi geceler! (Noapte buna!)

 

Ziua 4: Istanbul, Dolmabahce – Sfanta Sofia, Palatul Topkapi

Dupa micul dejun. Continuam vizita in zona veche a Istanbulului (zona Sultan Ahmet). Vizitam vechea resedinta a Sultanilor Palatul Topkapi, (astazi muzeu). Complexul cuprinde mai multe cladiri care aveau fiecare un rol bine definit in viata de la Inalta Poarta. In muzeu se afla expusa si sabia lui Stefan Cel Mare, alaturi de Toiagul lui Moise, turbanul lui Avraam (Abraham) si cel al lui Iosif. La doar cateva minute de mers, ajungem la Catedrala Sfanta Sofia (Aya Sofya) reper istoric, religios si cultural, capodopera arhitecturala ce atrage milioane de vizitatori in fiecare an. Pe malul european nu departe de podul peste Bosfor se afla Palatul Dolmabahce. Simbol al grandorii Imperiului Otoman timp de secole, palatul este astazi un obiectiv pe care nu il rateaza niciun turist. Vizita la Dolmabahce. Practic inima orasului o reprezinta Marele Bazar. Cel mai mare complex comercial acoperit din lume se intinde razant pe zeci de alei si te copleseste cu abundenta si diversitatea de marfuri, de la fructe confiate si fire de matase la podoabe si bijuterii dar si cafenele si tarabe cu diverse delicii, mai putin dulci. Cazare in Istanbul.

 

Ziua 5: Istanbul – Craiova

Mic dejun. Plecam spre Romania. Se ajunge in Craiova in functie de traficul auto si de formalitatile vamale.

Pretul include:

 • 4 nopti cazare in camere duble/ triple la hoteluri de 2-3*
 • Mic Dejun
 • Transport autocar 4* cu plecare din Craiova

 

Pretul nu include:

 • Asigurare medicala obligatorie
 • Ghid la obiectivele turistice (aprox 35 euro/ persoana)
 • Excursii optionale (croaziera pe Bosfor aprox 15 euro/ persoana)
 • Taxe de statiuni si orase 

Supliment camera single (pret/ persoana): 90 euro

BINE DE STIUT:

 • In cazul in care calatorul doreste sa achite in lei, se percepe un comision de risc valutar de 2% fata de cursul BNR din ziua in care se face incasarea.
 • Autoritatile vamale isi rezerva dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezinta suficienta incredere chiar daca aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facuta raspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecarii. Turistul isi asuma riscurile de a-i fi refuzata intrarea si de aceea este obligat sa informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodata in afara granitelor Romaniei, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.
 • Minorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi lasati sa iasa din tara: sa calatoreasca cu cel putin un adult insotitor; sa aiba asupra lor acordul ambilor parinti (sau al parintelui care nu-i insoteste) legalizat la notariat; adultul care-i insoteste, in cazul in care acesta nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa-l prezinte la frontiera).
 • Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup, ca ordine de desfasurare sau se pot inlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.
 • Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Turcia.
 • Copiii beneficiaza de reducere pentru cazare in camera cu doi adulti.
 • Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.
 • Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicarii programului. Exista posibilitatea unor modificari ale tarifului pana la plecare.
 • Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/ frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
 • Asezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor.


Pentru calatorie este necesar pasaportul valabil 6 luni de la data intoarcerii in tara.

 

Conditii de renuntare:

Va recomandam sa incheiati asigurare Travel, aceasta asigura riscul Covid!

In cazul in care calatorul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datoreaza Agentiei penalizari dupa cum urmeaza:

 • 25% din pretul pachetului de servicii de calatorie, daca renuntarea se face in intervalul 29 – 25 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
 • 50% din pretul pachetului de servicii de calatorie, daca renuntarea se face in intervalul 24 – 20 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
 • 100% daca anularea se face in urmatoarele conditii:
  • nu se prezinta la program;
  • intr-un interval mai mic de 16 zile calendaristice inainte de data plecarii (ori in ziua plecarii);
  • in cazul in care calatorul nu este lasat sa treaca una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agentiei;
  • in cazul in care calatorul nu respecta conditiile generale ale Agentiei, prezinta acte incomplete sau false, nu are pasaport sau nu achita integral excursia in termenele stipulate.

 

Nu rata oferta noastra speciala

You must agree to the conditions for processing your personal data.