Sri Lanka

Sri Lanka
Nu am gasit oferte in aceasta regiune

Sri Lanka dispune de peste o suta de rauri,  lagune si “containere” ( lacuri de irigare), astfel incat, pe perioada intregului an se poate face kayak, canoe, survolarea cu balonul cu aer cald sau camping. Cele mai populare locatii pentru  kayak si canoe  sunt raurile Kalu Ganga si Kelani Ganga . Kelani Ganga are ape rapide si atrage,  intre lunile noiembrie si aprilie, prin locatii ale caror denumiri sunt foarte sugestive, precum Sanii Virginei, Taietorul de Capete, Casacada Ucigasa, etc.. Prin peisajul divers, fauna si siturile arheologice, insula constituie un loc ideal si pentru drumetii, traseele incluzand padurea tropicala Sinharaja , padurea noroasa  a Campiilor Horton sau Rezervatia Naturala Hagkala.

Acestea sunt aspecte mai putin cunoscute, deoarece, la ele se adauga ceea ce a facut celebra aceasta destinatie, in speta, mai mult de 1600 km de coasta, ideala pentru  surf , navigatie, scuba diving, inclusiv scufundari  printre epave, snorkelling si obisnuitele distractii pe apa . Cele mai bune locatii pentru acest tip de agrement sunt in  regiunea Negombo pe coasta de vest , Wadduwa, Kalutara si Beruwela pe coasta de sud vest si Bentota, Hikkaduwa, Galle, Unawatuna, Koggala, Tangalle si  Hambantota pe coastele de sud, respectiv sud-est.

Din cei 1600 km de coasta, 1300 inseamna plaje cu nisip. Cu vara pe tot timpul anului , doua sisteme climaterice,  nisip  peste tot, in orice moment al anului, pe o coasta sau alta, se afla o plaja insorita si o apa calma sau, din contra, propice surf-ului. Sri Lanka ofera conditii optime pentru scufundari, cu apele sale cristaline ce ofera o vizibilitate de pana la 20m si epave datand din sec.18, recife adanci si ziduri de recife ce transpun scafandrul in povesti cu pirati , regalitati si comori ascunse. Daca scuba nu este specialitatea dumneavoastra, apele calde va ofera un snorkelling mult mai putin solicitant, dar deosebit de atractiv. Abundenta vietii marine din jurul insulei, fapt comun in Sri Lanka, este depasita doar pe coasta de sud, la Hikkaduwa, unde se presupune ca reciful contine mai multe specii de peste decat Marea Bariera de Corali.

 

Sri Lanka are o climă tipic tropicală, cu două sezoane climatice: uscat și umed, care alternează în funcție de muson. Astfel, în perioada mai–august, musonul de sud-vest aduce ploi în zona vestică și centrală a țării, unde clima este uscata în perioada decembrie-martie. 

În perioada octombrie – ianuarie, musonul de nord-vest aduce ploi în zona nordică și de est, unde clima este uscată în perioada mai–septembrie. În perioadele intermusonice, ploile pot apărea frecvent în toate regiunile insulei. 

Temperatura medie în zona de coasta este de 27 grade C, cu maxime care rareori depăsesc 33 grade C, dar umiditatea de peste 75% din sezonul ploios dă senzația unei temperatură mai ridicate cu cateva grade. În zona de deal si munte din centrul țării, temperaturile scad ajungând la o medie de 20 grade C la Kandy (localitate situată la o altitudine de 500 m) și de 16 grade C la Nuwara Eliya (1889 m altitudine). În regiunea de deal și de munte, în perioada decembrie-ianuarie pot fi înregistrate temperaturi în jurul valorii de 0 grade C, dar în tot timpul anului serile și nopțile sunt răcoroase. 

 

Bucătăria este renumită pentru condimentele sale. Odată cu sosirea diferitelor popoare colonizatoare, în bucătăria națională au pătruns și alte influențe rezultând un mix de stiluri și tehnici de gătit.

Orezul picant este mâncarea principală a locuitorilor și se consumă împreună cu legume, carne și sosuri condimentate. Multe feluri de mâncare sunt gătite în lapte de cocos. După masă și între mese se consumă semințe de areca și lămâie.

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka.

Atenţie! Începând cu 1 ianuarie 2012 viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine, în principal, on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte.  Totodată taxa de viză poate fi achitată folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 90 de zile. În mod excepţional, autorităţile locale pot elibera vize de intrare în porturile sau aeroporturile din Sri Lanka.

Conform informaţiilor furnizate, la 26.10.2011, de MAE din Sri Lanka taxele pentru vize vor fi:

Viză de tranzit cu o intrare, valabilă 7 zile                                                 25 USD

Viză turistică (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 90 zile         50 USD

Viză de afaceri (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 90 zile      60 USD

Viză pentru tratament medical, vizite private e.t.c.                               50 USD

Viză cu caracter de excepţie                                                                      75 USD


Atenţie! Intrarea şi şederea în Sri Lanka, în alte scopuri decât cel turistic, este permisă numai după ce a fost obţinută, în prealabil, o viză de la oficiile consulare ale acestui stat din străinătate.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Sri Lanka (www.gov.lk)

Departamentul Imigrare şi Emigrare (www.immigration.gov.lk)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Sri Lanka prezintă un risc considerabil de producere a unor atentate teroriste, datorate în principal grupării denumite Tigrii Tamili (Tigrii Eliberării Tamilului Eelam), care a declanşat un conflict armat începând cu anul 1983, vizând dobândirea independenţei pentru provincia srilankeză Tamil. Aceste atentate nu au, în general, ca ţintă viaţa sau bunurile cetăţenilor străini, însă acestea pot fi puse în pericol în mod nediscriminat.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în nordul şi estul insulei, în zonă existând un număr important de mine de teren neexplodate şi o continuă tensiune politică, marcată de acte violente.

Cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). 

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în majoritatea regiunilor ţării dar se recomandă evitarea deplasărilor în regiunile de nord şi de est ale ţării. Cetăţenii români care doresc să călătorească în regiunile din nord trebuie să se înregistreze, în momentul sosirii, la posturile de control de la punctele de acces în această zonă(posturile militare de control terestre, maritime şi aeriene). Pentru deplasarea în zonele de maxima securitate din Nord, vizitatorii, trebuie să obţină, în prealabil, în mod obligatoriu, acordul din partea Ministerului Apărării din Sri Lanka. Pentru zona de est a Sri Lankăi cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite călătoriile care nu sunt necesare. Pentru a călători în Regiunea Jaffna, cetăţenii români trebuie să se înregistreze în momentul sosirii la posturile de control de la punctele de acces în aceasta regiune. Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere faptul că sunt frecvent organizate, de către autorităţile locale, puncte de control şi blocaje rutiere pe teritoriul ţării, inclusiv în capitală, în oraşul Colombo. De-a lungul timpului, au existat cazuri când a fost deschis focul asupra vehiculelor care nu au oprit la somaţia forţelor de securitate. În capitala, Colombo, trebuie să se manifeste atenţie sporită şi să se evite adunările publice sau alte ţinte posibile ca de exemplu sediile de poliţie, punctele de control militare, sediile guvernamentale şi politice.

Recomandări generale:

Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka, să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere şi acceptare faţă de acestea. Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţie. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României la Colombo.

Atenţie! Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

Urgenţă Poliţie: 011- 243 3333 ; 119

Sediul central poliţie: 011- 242 1111

Poliţie turişti : 011-2433342

Ambulanţă: 011- 422 2222

Serviciul accidente: 011- 269 1111

Ambulanţă Crucea Rosie: 011- 269 1095

Pompieri: 011-242 2222

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege. 

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Sri Lanka, în scop turistic, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii. Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Există, de asemenea, posibilitatea încheierii unei asigurări medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acoperă atât cheltuileile de spitalizare, cât şi medicaţia necesară. Costul unei asigurări de nivel mediu/persoană este de aproximativ 90 USD/an. Nu sunt obligatorii vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto Traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului (sistemul britanic).

Starea drumurilor  Starea drumurilor este în general satisfăcătoare.

Centura de siguranţă Centura de siguranţă este obligatorie.

Limitele de viteză sunt:

50km/h în localităţi

72 km/h în afara localităţii

Permisul de conducere  Permisul de conducere românesc este recunoscut pentru o perioadă de 30 de zile. Preschimbarea cu permis de conducere local (driving license) se face în baza unei cereri avizate de ambasadă, în circa 10 zile, costul fiind de 12 USD.

Utilizarea cărţilor de credit

Majoritatea cărţilor de credit internaţionale sunt acceptate pe scară largă în Sri Lanka, în diverse şi multiple locaţii (magazine, restaurante, hoteluri, etc). Băncile principale utilizează instrumente de plată moderne (cecuri, acreditive, cambii, etc.)


Reglementari vamale

Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:

200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g)

2 sticle vin

1.5l băuturi spirtoase

0.25l apă toaletă, o cantitate mică de parfum

cadouri în o valoare de până la US$ 250.

Sumele în valută care depăşesc 10.000 USD sau echivalent trebuie declarate la intrarea în ţară. Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.


Regimul animalelor de companie

Importul/intrarea acestora în Sri Lanka este permis numai în baza unui permis eliberat de directorul general al “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), în baza certificatelor internaţionale corespunzătoare.

 

Atractii turistice

Anuradhapura, una dintre fostele capitale antice din Sri Lanka (secolul IV i.e.n. - secolul XI e.n.) este situat la circa 200 km nord de Colombo - capitala statului Sri Lanka in proximitatea Raului Malvathu. In perioada sa de maxima inflorire, stravechiul oras a fost unul dintre centrele cele mai stabile si durabile ale vietii politice si urbane din Asia de Sud. Considerat ca oras sacru in lumea budista, Anuradhapura ce se intinde pe o suprafata de 40 Km² este inclus in Lista Patrimoniului universal UNESCO, orasul vechi fiind inconjurat de numeroase manastiri, diverse alte constructii de cult, palate, pavilioane, lacuri inconjurate de splendide gradini, majoritatea fiind adevarate opere arhitecturale.

Bentota este situat in zona de coasta din vestul Insulei Sri Lanka in Districtul Galle, la circa 8 km de Beruwala si este o principala atractie turistica a zonei datorita posibilitatilor de practicare a sporturilor acvatice. Bentota este cunoscut prin unul dintre cele cinci temple antice - Viharaya Galapatha, bijutierii sai locali cat si prin vechile practici de vindecare Ayurveda; tot aici se produce renumita bautura toddy obtinuta din nectarul nucilor de cocos. Cu o clima calda si majoritatea zilelor insorite, zona a devenit deosebit de atractiva pentru iubitorii de sejururi de plaja exotice.

Capitala statului Sri Lanka - Colombo este principalul centru economic si cultural cat si cel mai mare oras al tarii. Orasul este situat pe coasta de vest a insulei la circa 10 km de Sri Jayawardenapura Kotte, urbe in care se gaseste resedinta Parlamentului din Sri Lanka. Ocupand o pozitie strategica la intersectia unor rute comerciale maritime si datorita portului sau, Colombo s-a dezvoltat inca din perioada cand marile erau strabatute de corabii.
Devine capitala in 1815 cand Sri Lanka (cunoscuta ca Ceylon in perioada coloniala britanica) a intrat sub suzeranitate britanica, dupa obtinerea independentei statului in 1948; dupa 1978 cand conducerea legislativa a tarii se muta la Sri Jayawardenepura Kotte, Colombo ramane cel mai important centru comercial al tarii. Printre atractiile turistice ale orasului se numara Vechiul Far, Moscheea Jami Ul-Alfar,  Biserica St. Paul (ridicata in perioada coloniala portugheza), Fortul, Turnul cu ceas Khan, Palatul Prezidential, Bazarul Pettah, Colegiul Regal (cea mai veche scoala publica din Sri Lanka).

Dambana - Etnicii vedda (wanniya laeto - locuitorii padurii) sunt urmasii primilor locuitori ai insulei, originea lor fiind datata in perioada neolitica. Veddas isi  pastreaza stilul de viata ancestral, activitatea principala este vanatoarea si agricultura primara, padurea tropicala fiind principala sursa de hrana. Etnicii vedda sunt un adevarat muzeu viu al evolutiei iar pentru a supravetui isi prezinta vizitatorilor (grupuri scolare, turisti, mass media) modul de viata, o serie de traditii, reprezentativ fiind dintre obiceiuri dansul Kiri Koraha care este o forma de invocare a binecuvantarii zeilor. Comunitatea vedda nu este mare fiind compusa dintr-un numar de circa 350 de familii, forma de organizare a ramas tot cea tribala, veddas fiind condusi de un sef de trib - Wanniyaleththo.

Dambulla este situat la circa 148 Km nord est de Colombo si 72 Km nord de Kandy, in zona centrala a insulei Sri Lanka si este renumit prin complexul de temple rupestre, prin situl preistoric Ibbankatuwa ce releva prezenta unor stravechi civilizatii indigene iar din perioada moderna Stadionul Rangiri construit in doar 167 de zile. Complexul de temple rupestre se gaseste intr-un conglomerat de stanci ce se inalta la 160 metri de la nivelul solului si este cel mai bine conservat sit religios si arheologic de acest gen. Sunt cartografiate mai bine de 80 de pesteri ce contin temple, 5 dintre aceste fiind deosebit de bogate in statui, basoreliefuri si picturi vechi. Buddha este reprezentat in 153 de statui de diferite marimi iar picturile rupestre cu teme religioase se intind pe o suprafata de 2100 m2.

Situat in zona de tarm din sud vestul Insulei Sri Lanka, Galle (Gimhathiththa) este unul dintre orasele ce pastreaza inca amprenta perioadelor coloniale cand insula a fost rand pe rand sub dominatie coloniala portugheza, olandeza, britanica fiind in prezent declarat Rezervatie Arheologica. Galle este un exemplu al tehnicilor constructive militare din perioada coloniala, reprezentativ fiind Fortul Olandez ce impresioneaza inca de la intrare prin monumentala poarta de acces, fort ce include si o biserica datand din 1754. Perioada coloniala britanica se evidentiaza prin conacele in cel mai pur stil britanic: Closenburg, Eddystone, Barthfield, Armitage Hill sau Nooit-Gedacht. Dezvoltarea ca oras port a inceput inca din 1505 cand navigatorul Lourenco de Almeida a ajuns cu corabiile in aceasta zona, cunoscand noi perioade de inflorire in 1640 si mai apoi in 1796.

Oras - statiune, Kalutara este situat la circa 40 Km sud de Colombo. Numele sau provine de la Raul Kalu Ganga. In zona se gasesc numeroase fortificatii provenind din perioada coloniala, construite atat de portughezi cat si de olandezi si englezi, fortificatii ce asigurau controlul asupra zonei. Kalutara a fost principal nod comercial al tranzactiilor cu condimente. Orasul este renumit si prin podul de peste Kalu Ganga ce leaga sudul cu vestul, pod ce are 38 de metri lungime; in capatul sudic al podului se regasesc o serie de constructii religioase printre care si Templul Vihara ce se remarca prin acoperisul sau tipic. In oras se regaseste Templul Asokaramaya datand din 1873.

Kandy (Maha Nuvara) este situat in zona centrala de podis a insulei. Orasul ridicat in jurul unui lac este inconjurat de coline pe care se gasesc plantatii de arbori tropicali si de ceai. Fosta capitala regala intre anii 1300 - 1800 Kandy (numit de portughezi Candea), este important centru religios budist din insula si din lume datorita Templului Dalada Maligawa (Templul Dintelui), unul dintre cele mai vechi locasuri de cult budiste, inclus pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO in 1988. Zona istorica a orasului este in fapt un complex ce include fostele constructii regale, Palatul Regal si o suita de temple printre care Lankatilaka si Gadaladeniya, sanctuarul Udawatta Kele cat si Muzeul National din Kandy. In Templul Dalada Maligawa sunt pastrate drept moaste ramasitele unui dinte considerat apartinand lui Buddha.

Situat in Districtul Monaragala din Sri Lanka la aproximativ 230 km sud est de Colombo, Kataragama (cunoscut si cu numele de Katharagama, Katirkamam si Kathirgamam) este o destinatie de pelerinaj a comunitatilor budiste, hinduse si vedda atat din Sri Lanka cat si din sudul Indiei datorita numeroaselor temple apartinand acestor comunitati religioase. Zona este atestata ca locuita inca din mezolitic si neolitic. In perioada secolelor XV si XVI a cunoscut o perioada de maxima inflorire, cele mai multe dintre temple fiind construite in aceasta perioada.

Nuwara Eliya (Orasul din campie), este situat in zona centrala a statului la altitudinea de 1868 m si este principalul centru al productiei de ceai din Sri Lanka. Orasul a fost fondat de exploratorul Samuel Baker (explorator al Nilului in 1846 si cel care a descoperit Lacul Albert). Strajuit de Muntele Pidurutalagala orasul aminteste prin unele dintre vechile sale constructii de perioada coloniala (Cabana Reginei, Hill Club, Oficiul Postal, Grand Hotel, Casa Guvernatorului); deasemeni noile resorturi abordeaza in linia arhitecturala stilul colonial, iar majoritatea gradinilor si peluzelor au cel mai pur stil englezesc.

Aflat la circa 32 km distanta de Nuwara Eliya, Parcul National Horton (Maha Aliya) este o arie protejata din podisul central al insulei Sri Lanka, acoperit de vegetatie montana, paduri si strabatut de numeroase defilee. Podisul de o bogata biodiversitate se intinde intre altitudinile de 2.100 - 2.300 m. Clasificat ca rezervatie in 1969, in 1988 a fost declarat parc national. Numele parcului a fost dat in onoarea lui Sir Robert Wilmot Horton fost guvernator al Ceylon-ului intre 1831 - 1837. Flora parcului este clasificata in doua grupe distincte, iar fauna zonei include 24 de specii de mamifere, 87 specii de pasari, 9 specii de reptile si 8 specii de amfibieni multe dintre ele fiind endemice.

Parcul National Wilpattu (Willu-pattu - Taramul Lacurilor) este situat in zona de nord vest a insulei in apropierea tarmului (la 180 km nord de Colombo si 30 km vest de Anuradhapura), terenul desfasurandu-se intre altitudinile de 0 - 152 metri. Wilpattu este cel mai intins si mai vechi parc national din Sri Lanka; pe suprafata sa de peste 130 mii de hectare, datorita fenomenului de drenaj se formeaza o serie de mici lacuri variabile ca nivel in functie de sezon si care favorizeaza conditii de flora si fauna de o larga biodiversitate. Wilpattu este deasemenea un areal populat de leoparzi. Predominant tipica zonelor umede flora contine 5 specii rare endemice; fauna este extrem de bogata, reprezentata de peste 41 specii de mamifere, o diversitate de specii de pasari din care 9 endemice, numeroase reptile si amfibieni. Intre 1988 si 2003 accesul in parc a fost interzis din motive de securitate; in prezent circa 25 % din parc este accesibil vizitatorilor datorita amenajarilor facute de grupurile de ecoturism.

Parcul National Yala, al doilea ca marime din Sri Lanka este cel mai vizitat parc al tarii. Situat in sudul insulei la 300 Km distanta de Colombo, parcul se intinde pe o suprafata de 979 Km2 pana in zona estuarului Raului Menik. Yala impreuna cu Parcul Wilpattu au fost create in 1900 ca zone de protejare si conservare a elefantilor si pasarilor acvatice si declarate oficial parcuri nationale in 1938. Arealul parcului adaposteste si numeroase situri arheologice ce sunt dovezi ale existentei unor vechi civilizatii, doua dintre acestea Sithulpahuwa si Magul Vihara gasindu-se chiar in interiorul parcului. Parcul este constituit din 9 ecosisteme ce contin specii deosebite de flora si fauna tipice insulei, multe dintre ele endemice (printre care 44 specii de mamifere, 46 specii de reptile, 18 specii de amfibieni, 21 specii de pesti, 90 de specii de pasari).

Micul oras Peradeniya aflat la scurta distanta de Kandy, in vestul acestuia pe soseaua ce leaga capitala tarii Colombo de Kandy este o cautata atractie turistica a insulei. Construit in zona riverana a Raului Mahaweli, Peradeniya este faimos prin Gradina Botanica Regala care este considerata drept unul dintre cele mai frumoase si cuprinzatoare asezaminte de acest fel din Asia. Deasemeni in Peradeniya se gaseste a doua cea mai veche universitate din Sri Lanka ce impresioneaza nu doar prin vechime ci si prin mixul arhitectural al stilurilor colonial si indian.

Pinnawala situat in Districtul Kegalle la circa 90 Km de Colombo este cunoscut prin Orfelinatul Elefantilor, centru infiintat pentru protejarea si conservarea ca specie a elefantilor. Orfelinatul a luat fiinta in 1972 si relocat in 1975, adapostind initial 7 elefanti orfani. Cu sprijin international si din partea statului, centrul s-a dezvoltat ajungand in prezent sa fie arealul a peste 80 de elefanti devenind si una dintre principalele atractii turistice ale tarii; elefantii traiesc in libertate pe o suprafata de peste 9 hectare.

Cel mai mare oras din zona nord centrala din Sri Lanka, Polonnaruwa este cunoscuta drept cel mai curat si frumos. Orasul antic este unul dintre cele mai bine conservate, datorita frumusetii sale fiind utilizat ca locatie pentru un videoclip al formatiei Duran Duran. Polonnaruwa este inclus in Lista Patrimoniului universal UNESCO. In vecinatatea sitului arheologic se afla un oras modern cu hoteluri si magazine.

Ratnapura (Orasul pietrelor pretioase; ratna - pietre pretioase, pura - oras) se gaseste la circa 100 km sud est de Colombo - capitala tarii. Zona este renumita nu doar pentru extractia pietrelor pretioase - in principal rubine si safire cat si datorita plantatiilor de pomi tropicali, de ceai si de arbori de latex. Zona este inclusa circuitului turistic si datorita Rezervatiei Sinharaja, Parcului National Udawalawe, Muntelui Piscul lui Adam (Sri Pada) si a Bisericii Petru si Paul datand din secolul al XVII-lea din timpul perioadei coloniale portugheze.

Vechea Manastire Ritigala este situata la circa 45 km de Anuradhapura. Petroglifele descoperite si multe dintre constructiile din complexul arheologic sunt datate in secolul I i.e.n. Situl se intinde pe o suprafata de 24 ha. Diversele constructii ce alcatuiau fosta manastire sunt structurate etajat si combinate cu amenajari in pesterile muntelui. Muntele Ritigala este un conglomerat dominat de 4 piscuri, cel mai inalt dintre ele fiind Ritigala Kanda. Din cadrul sitului face parte si un urias rezervor construit in piatra avand un diametru de 366 metri ce alimenta cu apa intregul complex, iar dupa unii istoriografi considerat ca ar fi servit scaldatului ritual. Numeroasele pesteri contin picturi rupestre cu tema religioasa dar care ilustreaza si stravechi legende cat si aspecte din viata de zi cu zi printre care modalitati de preparare a plantelor medicinale; zona abunda in plante considerate avand efecte miraculoase printre care se numara si sansevi considerata drept panaceu universal.

Abandonata in 1155, vechea citadela de piatra Sigiriya (Stanca Leului) a fost redescoperita in 1828 aducand in atentie momente importante din trecutul istoric al insulei. Sigiriya a fost pentru o perioada in Evul Mediu capitala a insulei in timpul Dinastiei Dhatusena. Folosita initial in secolul al III-lea i.e.n. de calugarii budisti ca loc de refugiu si meditatie, a servit ulterior ca resedinta si fortareata de Kashyapa - mostenitorul Regelui Dhatusena. In interior se gasesc impresionante fresce legate de acea perioada iar stanca era inconjurata de un complex de gradini, bazine si fantani. Cand Kashyapa a pierdut tronul fiind infrant de Mogallana, acesta din urma a redat locasul calugarilor budisti.

Templul Dambulla construit de catre regele Walagambahu in secolul I i.e.n, a fost inclus in Patrimoniul UNESCO, fiind unul din cele mai impresionante temple din Sri Lanka. Complexul de temple rupestre se gaseste intr-un conglomerat de stanci ce se inalta la 160 metri de la nivelul solului si este cel mai bine conservat sit religios si arheologic de acest gen. Sunt cartografiate mai bine de 80 de pesteri ce contin temple, 5 dintre aceste fiind deosebit de bogate in statui, basoreliefuri si picturi vechi. Buddha este reprezentat in 153 de statui de diferite marimi iar picturile rupestre cu teme religioase se intind pe o suprafata de 2100 m².

Situat pe o peninsula din zona estica a insulei Sri Lanka in vecinatatea Golfului Kottiyar, Trincomalee este oras port care a jucat un rol important in istoria maritima si comerciala a tarii. Portul sau este considerat unul dintre cele mai sigure porturi din Oceanul Indian si este accesibil tuturor categoriilor de ambarcatiuni. Trincomalee este unul dintre centrele culturale si religioase tamil, faimos prin vechiul templu Koneswaram. In Trincomalee se gaseste si cel mai mare fort datand din perioada coloniala olandeza. In prezent zona este renumita pentru plajele sale cu aspect salbatic, plaje accesibile unor sporturi nautice ca surfing si scuba diving.

 

Situata la scurta distanta de Colombo, statiunea turistica Wadduwa este o adevarata bijuterie pitulata in mijlocul plantatiilor de palmieri. Wadduwa este o destinatie de vacanta destinata deopotriva tinerelor cupluri, familiilor cat si tuturor persoanelor iubitoare de plaje cu nisip fin, soare si mare. Apele litorale prezenta conditii excelente pentru inot; in zona se pot practica deasemeni numeroase sporturi acvatice, dar si drumetii spre interiorul insulei.

 

Limba oficială: sinhala, tamil

Grupări etnice: sinhalezi - 73,9 %, tamili - 12,6 %, moors - 7,4 %, indieni tamil - 5,2 %, altele - 0,5 %

Moneda: rupia sri lankeza - LKR

Ora locală: GMT +5,5 (față de ora României + 3,5 ore)

Prefix țară: +94

Extensie internet: .lk

Electricitate: 230, 240 V. Este recomandat să aveți cu dvs. adaptor cu 3 piciorușe pentru prize.

 

rezervari online grecia