Republica Dominicana


Clima: Republica Dominicana se bucura de una din cele mai blande clime din lume, diferenta dintre “iarna” si “vara” fiind de cateva grade. In general va veti bucura de o temperatura maxima de aproximativ 20°C in timpul noptii si in jur de 30°C in timpul zilei cu o maxima de 33°C. In august, umiditatea si caldura pot fi ceva mai ridicate. In general lunile de toamna pot aduce cantitati mai insemnate de ploaie decat in celelalte luni ale anului, insa in general ploaia dureaza mai putin de 15 minute, iar soarele nu intarzie sa straluceasca.
Transportul: In Republica Dominicana nu exista transport feroviar public dar exista o legatura foarte buna intre aeroporturile Republicii (avioane pentru 6 - 20 de persoane) relativ accesibile si veti plati in jur de 40-45 Euro pentru transportul intre doua localitati aflate la o distanta de 200 km. Intre marile localitati, transportul este practicat cu autobuze sau microbuze cu aer conditionat. Ca particularitate a acestei tari si a Americii Latine in general, mentionam transportul cu “motoconcho”, este vorba despre persoana care, contra cost, se ofera sa va transporte cu motocicleta. Intre marile localitati, transportul se poate face cu autocare expres dotate cu aer conditionat. Preturile sunt relativ mici, de exemplu, pentru o distanta de 250 km veti plati aproximativ 20 RON. Transportul intre localitati apropiate este facut de catre localnici cu diverse tipuri de autoturisme tip “van”. In localitati ,“motoconcho” este cel mai des intalnit, tarifele variind in functie de priceperea dvs. in arta negocierii. Veti plati in jur de 1 Euro pentru o distanta de 3-5 km. Cei mai mari transportatori de persoane sunt Caribe Tour si Metro. Acestia au multiple curse zilnice ce leaga marile orase si localitati turistice intre ele.
Viza de intrare in Republica Dominicana se obtine direct in aeroport, contra cost (10 USD) si nu sunt necesare alte documente de calatorie in afara pasaportului, valabil cel putin alte sase luni de la intrarea pe teritoriul Republicii Dominicane.
Pozitie geografica: Republica Dominicana este o tara situata in estul insulei “La Espanola”, insula in arhipelagul Antilelor Olandeze, intre Oceanul Atlantic si Marea Caraibilor. Are granita cu Haití, Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic.
Suprafata: 48,730km²
Capitala: Santo Domingo
Religie: populatie majoritar catolica si secte crestine
Limba: In afara de mici diferentieri lingvistice, se vorbeste spaniola.
Moneda: in Republica Dominicana moneda nationala este pesosul dominican DOP. Schimbul valutar este favorabil pentru Euro, 1Euro~50 DOP. Semnul pentru pesos, in general in toata America Latina este: “$”. Aveti grija sa nu-l confundati cu semnul dolarului.
Inflatia: in Republica Dominicana se poate numi a fi relativ mica, in jur de 5% pe an.
sfat: orice cumparati in afara hotelului sau resortului dvs. se negociaza, mai ales cu vanzatorii ambulanti. Astfel, pretul unei nuci de cocos, mango, etc poate varia intre 20 DOP si 100 DOP, de la un vanzator ambulant la altul, sau din locuri diferite.
Cartile de credit sau de debit: Visa, Master Card, American Express,etc) sunt acceptate la ATM-urile bancilor locale si internationale, precum si in marile structuri turistice. Pesosul dominican este acceptat de catre toti comerciantii. Dolarul american este acceptat de mai multi comercianti decat moneda europeana. Plata cu cartile de debit sau credit se poate face in special in marile resorturi si in capitala Republicii, Santo Domingo.
Banci: Cele mai importante banci din Republica Dominicana sunt: Banco Central de la Republica Dominicana, Banco Popular, Banco del Progreso, ATH, Banco de Reservas, Banco Mercantil, CitiBank. Pentru deschidere de cont avand inclus cardul de debit atasat contului, si parola pentru a putea accesa internet banking-ul, va trebui sa prezentati numai pasaportul si operatiunea va dura maxim 20 de minute. Suma minima de deschidere de cont este sub 10 Euro (Banco Popular).
Fusul orar: GMT -4 sau GMT -5. Republica Dominicana nu adopta orarul de iarna, astfel incat vor fi 6 ore diferenta in timpul iernii si 7 ore diferenta fata de Romania, in timpul verii.
Unitati de masura: Pentru greutati se foloseste sistemul englez: libra, uncie, etc, iar pentru masurare se foloseste sistemul metric.
Curent electric: In Republica Dominicana curentul electric este de 110V. In anumite zone ale tarii sunt frecvente intreruperile de curent, insa majoritatea locatiilor turistice de o anumita relevanta au un generator care va suplini lipsa de electricitate fara ca dvs. sa sesizati acest lucru. Pentru telefoane mobile, PDA, laptop-uri, etc nu aveti nevoie de transformator deoarece majoritatea acestor gadget-uri functioneaza atat cu 220V cat si cu 110V. Va sfatuim sa verificati acest lucru inainte de a pleca in vacanta.
Cumparaturi: Obiecte de artizanat local, cafea, cacao, tablouri viu colorate, cochilii de melci uriasi si alte vietati marine.
Rent a car: Majoritatea companiilor internationale cunoscute de “rent a car,” Avis, Hertz, National, Alamo si Dollar, inchiriaza masini pe baza cartii de credit (nu debit) a pasaportului si a permisului de conducere. Permisul romanesc este, in general, unanim acceptat. Companiile mai mici accepta plata cash fara a fi necesara utilizarea unui card de credit. Preturile variaza de la o companie la alta, dar de obicei puteti gasi cu 50 USD/zi (include asigurarea) un automobil de oras de clasa mica-medie (Opel – Chevrolet Corsa).
Vacanta in Republica Dominicana: Cu toate ca beneficiaza de o clima tropicala, in luna august este o umiditate relativ ridicata iar ploi mai dese apar in lunile iunie si septembrie. Majoritatea ploilor nu dureaza mai mult de un sfert de ora, iar soarele apare imediat. 
O vacanta in Republica Dominicana este relativ ieftina in ceea ce priveste sejururile “all inclusive”, regim mai putin atragator pentru turismul individual, dar demn de mentionat este design-ul de resort “all inclusive” in aceasta tara: constructii de maxim 3 nivele, distribuite astfel incat sa nu va simtiti sufocati, iar marimea gradinilor tropicale in care sunt amplasate si plajele resorturilor ce se intind pe zeci de metri, va vor face sa va simtiti in deplina libertate.
Divertisment: Republica Dominicana este cunoscuta mai ales pentru plajele si vremea insorita tot timpul anului. Astfel, pe parcursul anului, in zona litoralului dominican este putin probabil sa aveti o singura zi fara sa fi vazut razele soarelui. Viata de noapte este sustinuta in marile orase si in localitatile turistice.
Restaurantele si terasele sunt prezente pe tot litoralul Republicii Dominicana. In cursul zilei si al serii veti putea asculta bachata si merengue la unul dintre barurile aflate de-a lungul plajelor. Viata de noapte si divertismentul sunt asigurate de distractia in cluburile private, baruri si discoteci, unde va fi imposibil sa nu va imprieteniti cu frumoasele creole dominicance sau sa va lasati purtate pe ritmuri spaniole de catre talentatii dansatori dominicani.
Plaje: Zona Bavaro (dintre cele mai frumoase plaje din lume) care cuprinde si Punta Cana, localitatile Boca Chica si Juan Dolio, peninsula Samana (Las Terrenas, El Portillo, Playa Bonita, Playa Coson, Las Galeras), zona coastei de nord: Puerto Plata, Sosua si Cabarete (faimoasa pentru wind si kite – surfing, se tin concursuri internationale anual). Va recomandam sa folositi in permanenta cremele solare cu factor de protectie ridicat. Jumatate de ora la soare in insulele Caraibe, la ora 09:00 7 echivaleaza cu 4 ore pe litoralul romanesc, in lunile de vara

rezervari online grecia